Salı, Temmuz 16, 2013

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Tarifi, Nasıl Yapılır?

Muhallebili, kadayıf, Tatlısı, Tarifi, nefis, sütlü tatlı, kişniş otu, misafir, ikram, çay saati

Bugün tarifini vereceğim tatlı, davet sofralarınızda rahatlıkla yapacağınız çıtır çıtır ve arasında yumuşacık "muhallebi" ile misafirlerinizin tarifini isteyeceği türden bir "tatlı". Umarım siz de çok beğenirsiniz.

Kaç Kişilik:

8 Kişilik

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Malzemeleri:

    kadayıf, muhallebili tarifler, tatlı tarifleri, tatlı
  • 350 gr. "Tel kadayıf"
  • 5 tepeleme yemek kaşığı toz şeker (60 gram)
  • 1,5 su bardağı ceviz
  • 3 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
Muhallebisi için:
  • 1 litre süt 
  • 23 silme yemek kaşığı toz şeker (170 gram)
  • 13 silme yemek kaşığı un (75 gram)
  • 6 silme  yemek kaşığı mısır nişastası (30 gram)
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket toz krem şanti

Muhallebili Kadayıf Tatlısı Nasıl Yapılır?


Tel Kadayıfı 1 saat önceden dondurucuya koyun. Çıkardığınızda sertleşeceği için mümkün olduğunca küçük parçalara ufalayın. Cevizi irili ufaklı ezin.

Geniş yayvan yapışmaz bir tencerede yağı eritin. Kadayıfı ekleyip ağır ateşte devamlı karıştırarak iyice kızarıp altın sarısı rengini alana kadar pişirin. İyice kızardığında toz şekeri ilave edin. 1 dakika kadar karıştırın. 

Cevizi ekleyin. Ateşi kapatın ve tencereyi soğuk kısma alın. Biraz daha karıştırın. Çok ısındığı için hala kızarıyor olacaktır. Hafif ılıyınca 2'ye bölün. Yarısını 25-30 cm. derin bir servis kabına bastırarak yayın. 

Derin bir tencerede sütü, unu, mısır nişastasını, yumurta sarısını, şekeri iyice karıştırın. Ocağa koyun ve devamlı karıştırarak kaynamasını bekleyin. Fokurdamaya başlayınca 5-6 dakika devamlı karıştırarak pişirin. Ocağı kapatın.

Vanilyayı katın. 10- 15 dakika ılıyıncaya kadar bekleyin. Arada üstünün kaymaklaşmaması için karıştırın. Krem şantiyi katın ve krema gibi olana kadar çırpın.

Muhallebiyi, kadayıfı yaymış olduğunuz kaba dökün. Eşit biçimde yayın. Üstünü kadayıfın kalan kısmıyla kapatın.

Yapışması için hafif darbelerle her yerine bastırın. Buzdolabında 6-7 saat beklettikten sonra servis yapın.


NOT (Muhallebili Kadayıf Tatlısının Püf Noktaları):


Muhallebi ile ilgili söyleyeceğim tek şey pişirirken dibinin tutmaması için devamlı karıştırın. Piştikten sonra ılıkken krem şantiyi katıp iyice çırpmalısınız. 

Kadayıfı elinizden geldiğince küçük parçalara ayırın. Kavururken de topaklanmalar olursa hafifçe bastırınca topaklanmalar gidecektir. Sabırla açık kahverengi renk alana kadar kavurun. İlk saatlerde hafif yumuşak oluyor ama sonrasında sertleşip daha da lezzetli ve kıvamlı oluyor. Çok beğeneceksiniz. Afiyet olsun.


Tarif Ölçüleri: 


Yukarıda kullandığım silme yemek kaşığı deyimi, yemek kaşığını iyice doldurduktan sonra, bir bıçağın düz sırt tarafıyla kaşıktaki fazla malzemeyi sıyırdığınızda kalan miktar silme yemek kaşığıdır.

Daha önce kullandığım tepeleme yemek kaşığı deyimi aksaklıklara neden olduğu için şimdilik gram ve silme yemek kaşığı olarak ölçü vereceğim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder