Cumartesi, Temmuz 26, 2014

KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK

kıymalı börek, fıstıklı börek, kuş üzümlü börek, börek,börek tarifi, börek tarifleri

KIYMALI, FISTIKLI, KUŞ ÜZÜMLÜ BÖREK TARİFİ

12 ADET
Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 500 gram kıyma
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • Yarım paket kuş üzümü (20 gram) (isterseniz koymayabilirsiniz)
  • 2 paket çam fıstığı (dolmalık fıstık)
  • 1 tatlı kaşığından biraz az tuz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1/2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Susam ve çörek otu (üstüne serpmek için)
Harcı için:
  • 1,5 çay bardağı süt
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  1. Soğanı yemeklik küçük parçalar halinde doğrayın. Kuş üzümünün sapları varsa ayıklayın ve sıcak suda 5-6 dakika bekletin. Sonra süzün.
  2. Tavaya sıvı yağı koyun. Isınınca fıstıkları ekleyin. Altın sarısı renk alana kadar kavurun ve süzerek bir kaba çıkarın. 
  3. Fıstıkları kavurduğunuz yağa soğanları ekleyin. Hafif rengi sararınca kıymayı katın. Kıymanın rengi değişip yağını salana kadar kavurun. Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, dolmalık fıstık ve kuş üzümünü katın ve karıştırın. 1 dakika karıştırarak kavurun. Ocağı kapatın ve ılınmaya bırakın.
  4. Bir kapta sütü, sıvı yağı ve yumurtayı iyice karıştırın.
  5. Fırını 180 dereceye ayarlayın. Yufkaların bir tanesini temiz bir zemine serin. Üzerine hazırladığınız sütlü yumurtalı harçtan sürün. İkiye katlayın. Birbirine eşit 4 üçgen parçaya bölün.
  6. Kıymalı harçtan 1,5- 2 kaşık kadarını  üçgen yufkanın geniş kenarına yayın ve iç malzemenin dökülmesini önlemek için,  kenarlarını  içe doğru katlayın. Sigara böreği yapar gibi rulo yaparak sarın. 
  7. Bütün yufkalara aynı yöntemi uygulayarak 12 adet geniş uzun börekler elde edin.
  8. Mümkünse yağlı kağıt serilmiş yoksa yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Üzerine kalan sütlü harçtan bolca sürün. Susam veya çörek otu yada ikisinden de serpin.
  9. Önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 25-30 dakika pişirin.
  10. Afiyet olsun.
NOT: Bu börekle ilgili üzerini çizeceğim tek nokta var. Kuş üzümü isterseniz katmayabilirsiniz. Çünkü hafif bir tatlılık veriyor. Ben ve kızım beğendik ama eşim kuş üzümünün böreğe verdiği hafif şekerli tadı pek sevmedi. Sizin damak zevkinize de uymuyorsa katmayın derim. Çünkü dolmalık fıstıklı da çok harika oluyor. Sadece onu katın. Harika bir böreğiniz olsun. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder