Salı, Ağustos 14, 2012

GLUTENSİZ UNLU TİRAMİSU


Glutensiz beslenme ve Çölyak hastalığıyla ilk tanışmam marketlerin düşük kalorili yiyeceklere ayrılmış reyonlarında, diyetim sırasında yiyeceğim bir şeyler araştırırken olmuştur.
Gerçi o zamanlar üzerinde glutensiz bisküvi veya glutensiz un yazan paketler görmüş ama pek o kadar da ne olduğunu, ne anlama geldiğini merak etmemiştim. Birkaç yıl öncesine kadar da çoğumuzun bu hastalık hakkında fazla bir bilgisi yoktu. Hatta hiç duymamış  bile olabilir bazılarımız. Bu benim için de geçerliydi taki bir arkadaşımın Çölyak hastası olduğunu öğrenene kadar.
İşte o zaman internette araştırmalar yaptım. Yaşam boyu bu hastalıkla yaşanması gerektiğini ve hastalarının birçoğumuzun her gün yediği birçok yiyeceğin içinde bulunan buğday, arpa, çavdar soya vs. glutenli gıdaları yediklerinde sindirim sistemlerinde geri dönüşü olmayan zararların oluştuğunu öğrendim. Ancak şunu söylemeliyim ki günümüzde Çölyak hastaları çok daha şanslı durumdalar. Artık bir çok markette glutensiz gıdalar satılmaktadır.
İşte bugün size tarifini vereceğim Tiramisu, Çölyak hastası arkadaşımı çaya davet ettiğimde yaptığım tatlıydı. Bu sürprizime çok sevinmişti. Onu mutlu görmek benide çok mutlu etti.

GLUTENSİZ UNLU TİRAMISU TARİFİ:
KEDİ DİLİ İÇİN:
30-35 adet
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta sarısı
  • 3 yumurta beyazı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 6 tepeleme yemek kaşığı Sinangil glutensiz un
  • 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1/2 çay kaşığı vanilya
Önce kedi dili bisküvileri hazırlayalım. Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısını beyazından ayırın. Beyazlarına, 3 yemek kaşığı şeker ekleyin ve mikserle kabarık katı beyaz bir köpük olana kadar çırpın. Başka bir kapta ayırdığımız yumurta sarılarını 2 yemek kaşığı şekerle çırpın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ilave edin. Sonra beyaz köpüğü yavaşça bu yoğun karışıma yedirin. Hamur yoğun yapışkan bir hamur olacak. Akışkan ama cıvık olmayan bir kıvamı olmalı. Eğer cıvık olursa çok az un ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız hamuru krema sıkma aparatına doldurun yada buzdolabı saklama poşetinin ucuna keserek onun içini doldurup yağlı kağıt yerleştirdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak 6-7 cm uzunluğunda hamurlar halinde sıkın. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 8 dakika (en fazla 10 dakika) pişirin. Sürenin sonunda bisküvileri fırında tutmayın. Hemen alarak dışarıda soğumasını bekleyin.

TİRAMİSU İÇİN:
4-6 Kişilik
Malzemeler:
  • 30-35 adet kedi dili bisküvi
  • 200 gr. labne peyniri
  • 200 ml. krema
  • 4 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri(Glutensiz nişasta kullanılmış)
  • 2,5 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 kaşık granül kahve
  • 1 kaşık toz şeker
Önce ılık suya granül kahveyi ve şekeri katarak şekerli kahveyi  hazırlayın. Geniş bir kaba dökün ve bisküvilerin yarısını bu karışıma batırıp ıslattıktan sonra tiramisu için kullanacağınız kabın tabanına döşeyin. Labne peyniri, kremayı ve pudra şekerini karıştırarak hazırladığınız krema harcının yarısını, ıslattığınız bisküvilerin üstüne yayın. Sonra kalan bisküvileri de ıslatın kremanın üstüne dizin ve ardından kremanın kalan yarısını yayın. En üste kremanın üstünü kapatacak şekilde kakaoyu, bir tel süzgeç yardımıyla serpin.
NOT: Bisküvileri kahveye batırırken uzun süreli bekletmeyin. İki tarafını da batırıp çıkarma şeklinde kısa süreli ıslatın. Kahveyi çok emdirirseniz bisküviler çok yumuşayacak ve kremayla da buluştuğunda eriyecektir. 

1 yorum:

  1. Özel bir undan yapıldığı için oldukça ön yargılı yaklaşmıştım tadına bakarken fakat gerçekten inanılmaz güzeldi tatlının son hali. Umarım denerler bu diyete uymak zorunda olanlar ve sadece merak edenler. Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil